k



Friday, 12 September 2014

RENDANG DAGING LADA HITAM

 

Resepi ini boleh ditukarkan dari ayam kepada daging

BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:
1 kg daging batang pinang, potong kecil
1 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
3 helai daun kunyit
3 helai daun limau perut ~ ita tambah
3 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
1/2 buku gula melaka ~ ita tambah
1 kiub daging

BAHAN DIKISAR:
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih ~ ita tambah
2 inc halia
 3 batang serai
1 inc lengkuas
1/2 cawan lada hitam ~ ita kurangkan
10 tangkai cili kering ~ potong dan rendam hingga lembut / rebus
1/4 cawan rempah biji

CARA-CARA MEMBUATNYA:
Ita tumis dahulu bahan kisar hingga harum
Kemudian masukkan daging, tambah  santan cair dan biarkan daging empuk
Bila daging dah empuk masukkan daun kunyit, daun limau perut dan gula melaka
Tambahkan santan pekat dan kiub daging
Perasakan dengan garam dan gula
Biarkan hingga kuah pekat dan kering
Sedia di hidangkan.

No comments:

Post a Comment