k



Friday, 12 September 2014

DAGING NASI KANDAR

 

BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:
1 sudu besar minyak sapi
6 sudu besar minyak masak
4 tangkai daun kari
8 ulas bawang besar di kupas dan hiris nipis
4 ulas bawang putih  dikupas dan hiris nipis
4 cm halia dihiris nipis
8 inc kulit kayu manis
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar pes cili kering
5 tangkai cili merah di kisar
5 biji tomato sedehana besar di potong baji
1 kg daging lembu di potong keping-keping, rebus
1 sudu besar gula
garam secukup rasa
1 kiub pati daging
6 sudu besar kicap pekat
200 ml pati santan daripada 1 biji kelapa, guna santan kotak pun boleh
250 ml air
4 tangkai daun pudina

CARA-CARA MEMBUATNYA:
Pijarkan minyak di dalam kuali atau periuk
Tumis daun kari, bawang besar, bawang putih, halia, dan kulit kayu manis hingga kekuningan
Kecilkan api dan masukkan rempah kari, pes cilikering, pes cili merah dan tomato, kacau sehingga sebati
Masukkan daging, gula, garam, pati daging, kicap pekat, santan dan air
Kacau rata
Renihkan sebentar sehingga daging empuk
Tambahkan daun pudina dan gaul mesra hingga kuah pekat sedikit
Sedia di hidangkan


No comments:

Post a Comment